تفاوت اصلی MBA و مدیریت بازرگانی
وقتی صحبت از تحصیل در حوزه مدیریت کسبوکار میشود معمولا افراد متقاضی شرکت در این دوره ها بین دو گزینهی محبوب MBA و مدیریت بازرگانی کمی سردرگم میشوند. اما این دو رشته اهداف و مسیرهای متفاوتی دارند. به طور کلی می توان گفت که اگر دانشجو و جوان هستید بهتره مدیریت بازرگانی را انتخاب کنید تا خیلی زود در یک شرکت مشغول به کار شوید یا حتی به کمک دانش مدیریت بازرگانی برای خودتان یک شغل بین المللی دست و پا کنید. همچنین اگر به عنوان یک فرد تحصیلکرده حرفه ای به دنبال تحصیلات تکمیلی هستید و یا اگر به عنوان شخصی که سالها سابقه فعالیت دارد و اکنون میخواهد در مباحث مدیریت حرفه ای شود به دنبال آموزش هستید؛ بهتر است MBA را انتخاب کند.
اگر شما هم قصد دارید یکی از این رشته ها را انتخاب کنید و یا اگر می خواهید بدانید کدام یک برای شما مناسبتر است؛ توصیه می کنم برای درک تفاوت های MBA و مدیریت بازرگانی به عنوان دو رشته پرطرفدار؛ این مقاله را تا انتها مطالعه کنید
MBA چیست و برای چه کسانی مناسب است؟
مباحث دوره آموزش MBA (Master of Business Administration) بهطور خاص برای افرادی طراحی شده که میخواهند مدیر اجرایی، مدیر ارشد یا کارآفرین موفقی شوند. این دوره بر مهارتهای تصمیمگیری، رهبری واستراتژیهای مدیریت سازمانی تمرکز دارد. افرادی که MBA میخوانند قبلاً در یک صنعت و یا حرفه تخصصی؛ تجربه کاری داشته و اکنون میخواهند به مهارت و یا توانایی علمی در سطوح مدیریتی بالاتر ارتقا پیدا کنند.
مثال واقعی
فرض کنید شما یک مهندس IT هستید که چند سال سابقه کار دارد اما حالا میخواهید به عنوان مدیر یک تیم فناوری یا حتی مدیر یک شرکت نوپا مشغول به کار شوید. در چنینی حالتی داشتن مهارتهای فنی کافی نیست و باید تواناییهای مدیریتی مانند برنامهریزی استراتژیک، مدیریت پروژه و رهبری تیم را یاد بگیرید. اینجاست که MBA بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.
اشاره ای به اهمیت و ارزش MBA
گرفتن مدرک MBA ممکن است یکی از گزینه های پیش روی شما باشد و شاید این مدرک به عنوان نشانهای از تواناییهای مدیریتی و رهبری در نظر گرفته شود، هرچند این موضوع کاملاً به دیدگاه کارفرمایان و زمینه کاری شما بستگی دارد.
برای نمونه؛ دوستی که از دانشگاهی مدرک معتبر MBA گرفته بود، توانست ظرف چند ماه در یک شرکت بینالمللی به سمت مدیریتی دست یابد. البته این تجربه شخصی است و نمیتواند تضمینی برای نتیجهگیری کلی باشد، اما قطعا نشاندهنده پتانسیل این مدرک در ایجاد فرصتهای جدید به حساب می آید.
مدیریت بازرگانی چیست و چه کسانی باید آن را انتخاب کنند؟
یک متخصص یا فرد تحصیلکرده در مدیریت بازرگانی بیشتر به اصول کلی کسبوکار، خصوصا مباحث تجارت و عملیات روزانه شرکتها میپردازد. این رشته معمولاً در مقطع کارشناسی ارائه میشود و مناسب افرادی است که قصد دارند بهعنوان مدیر فروش، بازاریاب، کارشناس مالی یا تحلیلگر تجاری فعالیت کنند. اگر شما هنوز تجربه کاری زیادی ندارید و میخواهید پایههای اولیه مدیریت را خصوصا در زمینه تجارت یاد بگیرید، قطعا مدیریت بازرگانی گزینه بهتری برای شما خواهد بود.
مثال واقعی
: فرض کنید شما یک دانشجوی تازهفارغالتحصیل هستید و میخواهید وارد دنیای کسبوکار شوید. اگر MBA را انتخاب کنید، ممکن است به دلیل کمبود تجربه کاری، نتوانید به درستی از آموزشها بهره ببرید. ولی اگر مدیریت بازرگانی بخوانید مشخصا مفاهیم پایهای مانند بازاریابی، حسابداری، مدیریت منابع انسانی و فروش را یاد میگیرید که برای ورود به بازار کار امروزه کاملاً ضروری به نظر می رسد.
گرایش های مدیریت بازرگانی
مدیریت بازرگانی مانند MBA دارای گرایشهای مختلفی است که شرکت کننده گان نیز هرکدام بر حوزهای خاص از کسبوکار تمرکز دارند. برخی از گرایشهای مختلف مدیریت بازرگانی شامل مدیریت بازاریابی، تجارت بینالملل، مدیریت مالی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت استراتژیک و مدیریت بیمه میباشد.
مقایسه MBA و مدیریت بازرگانی از نظر دروس و مهارتهای آموزشی
در دوره های آموزش MBA تأکید ویژه ای روی مهارتهای مدیریت اجرایی و استراتژی کسبوکار وجود دارد. دورههای MBA شامل مباحثی مانند تحلیل مالی پیشرفته، رهبری سازمانی، تصمیمگیری در شرایط بحرانی و مدیریت نوآوری است. می توان گفت که مباحث MBA معمولا عمیقتر و تخصصیتر از مدیریت بازرگانی هستند.
در مدیریت بازرگانی همانطور که از نامش پیداست؛ مباحثی مانند بازاریابی، فروش، حسابداری، مدیریت منابع انسانی و تجارت بینالملل تدریس میشود. این دوره بیشتر به درک اصول اساسی کسبوکار میپردازد و کمتر به مباحث تصمیمگیریهای سطح بالا در مدیریت توجه دارد.
- یک فارغالتحصیل MBA ممکن است بهعنوان مدیر استراتژی در یک شرکت چندملیتی فعالیت کند.
- اما یک فارغالتحصیل مدیریت بازرگانی احتمالاً بهعنوان مدیر فروش یا کارشناس بازاریابی در یک شرکت داخلی کار خود را شروع خواهد کرد.
مقایسه MBA و مدیریت بازرگانی از نظر آینده شغلی و درآمد
یکی از دلایلی که بسیاری از افراد MBA را انتخاب میکنند، فرصتهای شغلی بهتر و درآمد بالاتر است. براساس گزارش Forbes، متوسط حقوق فارغالتحصیلان MBA حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از فارغالتحصیلان مدیریت بازرگانی است. دلیل تفاوت درامد MBA و مدیریت بازرگانی این است که فارغالتحصیلان MBA معمولاً در نقشهای مدیریتی سطح ارشد با دانش تخصصی فعالیت میکنند، درحالیکه فارغالتحصیلان مدیریت بازرگانی معمولاً در سطوح اجرایی و عملیاتی ” در سطح مدیر داخلی و مدیر میانی ” مشغول به کار میشوند.
مثال واقعی:
- یک فارغالتحصیل MBA در مدیریت مالی ممکن است بهعنوان مدیر مالی (CFO) در یک بانک بینالمللی استخدام شود و سالانه ۱۰۰ هزار دلار یا بیشتر درآمد داشته باشد.
- یک فارغالتحصیل مدیریت بازرگانی احتمالاً بهعنوان کارشناس امور مالی در یک شرکت محلی فعالیت میکند و درآمد اولیهاش مسلما کمتر از متخصص MBA خواهد بود.
MBA برای چه کسانی بهتر است و مدیریت بازرگانی برای چه کسانی؟
اگر به دنبال نقشهای اجرایی سطح بالا، راهاندازی کسبوکار یا مهاجرت کاری هستید قطعا MBA انتخاب بهتری است واگر میخواهید دانش اولیه کسبوکار را یاد بگیرید و سریعتر وارد بازار کار شوید بهتر است مدیریت بازرگانی را انتخاب کنید.
🔍 پیشنهاد: قبل از تصمیمگیری، به این فکر کنید که آیا میخواهید مدیر یک سازمان شوید یا بهعنوان کارشناس در حوزه کسبوکار فعالیت کنید؟ اگر هنوز تردید دارید، میتوانید از مشاوران تحصیلی هرمس کمک بگیرید تا مسیر بهتری را برای آینده خود انتخاب کنید. 😊
✅ MBA مناسب شماست اگر:
- چند سال سابقه کاری دارید و میخواهید به سمتهای مدیریت ارشد ارتقا پیدا کنید.
- به کارآفرینی و راهاندازی کسبوکار علاقه دارید و میخواهید مهارتهای مدیریت حرفه ای را یاد بگیرید.
- قصد دارید در شرکتهای بینالمللی یا سازمانهای بزرگ مشغول به کار شوید.
- هدفتان مهاجرت شغلی است و میخواهید در دانشگاههای برتر جهان تحصیل کنید.
✅ مدیریت بازرگانی مناسب شماست اگر:
- تازهکار هستید و میخواهید اصول اولیه کسبوکار را یاد بگیرید.
- علاقه دارید در فروش، بازاریابی، تجارت و امور مالی فعالیت کنید.
- بهدنبال یک رشته کمهزینهتر و عمومیتر در دنیای کسبوکار هستید.
- هنوز تجربه کاری ندارید و میخواهید از سطح کارشناس شروع کنید.
جمع بندی
در این مقاله خوانده ایم که MBA و مدیریت بازرگانی در سرفصل های آموزشی و همچنین در کابرد و استفاده در بازار کار با یکدیگر متفاوتند. در این مقاله این تفاوت ها با توجه به کاربرد آن و همچنین با توجه فرد متقاضی شرکت کننده در هرکدام از دوره ها تعریف شده. با خواندن مطالب بالا متوجه خواهید شد که بین MBA و مدیریت بازارگانی کدام را انتخاب کنید. اگر شما به دنبال بهترین رشته های مقطع ارشد و پیشرفت در مسیر شغلی هستید، احتمالاً گرایشهای مدیریت ارشد کسب و کار و ارشد بازرگانی گزینه مناسبی به نظر می رسد.
تجربیات چندین دانشجوی موفق نشان میدهد که رشته های مدیریتی علاوه بر ارائه فرصتهای شغلی گسترده، با دورههای بهروز و کاربردی؛ امکان تقویت مهارتهای مدیریتی و تجاری را فراهم میکند. برای مثال، یکی از فارغالتحصیلان این گرایشها گزارش کرده که انتخاب این مسیر به او کمک کرد تا در مدت زمان نسبتاً کوتاهی به یک مدیر اجرایی تبدیل شود. بنابراین، توصیه میشود که قبل از اتخاذ تصمیم نهایی، با اساتید و کارشناسان حوزه مشورت کنید و شرایط شخصی و حرفهای خود را به دقت ارزیابی نمایید.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
دیدگاهتان را بنویسید