از نظر شما میتوان در دنیای کسب و کار بدون ایجاد یک شبکه سازی Networking به موفقیت دست یافت؟ بیایید با یک مثال ساده اهمیت شبکه سازی را به شما توضیح دهیم. خود را در یک جلسه کاری مهم تصور کنید که اکثر اعضا مشغول بحث و تبادل نظر با یکدیگر هستند؛ اما علیرغم میلتان، موفق به شرکت در بحث نمیشوید. احتمالا این موقعیت برای همه آشناست و میتوانیم بگوییم که حس نادیده گرفته شدن، اصلا خوشایند نیست. ولی خبر خوش اینکه همه این مشکلات با فراگیری اصول شبکه سازی موثر، بهراحتی حل میشوند. باید بدانید که شبکهسازی حرفهای جزو اصلیترین و ضروریترین مهارتهایی مدیریتی به حساب میآید. بله درست حدس زدید، در این مقاله قرار است درباره انواع و روشهای شبکه سازی صحبت کنیم. پس اگر به دنبال این هستید که از یک مدیر معمولی به مدیری موفق و موثر تبدیل شوید، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
شبکه سازی یا Networking چیست؟
نتورکینگ Networking یک پروسه انسانی و تعاملی میباشد و مهم ترین آن در واقع؛ شبکه سازی شغلی است. در این پروسه افراد برای ایجاد روابط پایدار و مبتنی بر اعتماد، دانش، اطلاعات، تجربیات، منابع و فرصتها را با یکدیگر تبادل میکنند. البته فراموش نکنید که Networking فقط به گسترش دایره ارتباطات محدود نیست، بلکه پیوندهایی معنادار و ارزشآفرین بین افراد ایجاد خواهد کرد.
پس باید بگوییم که Networking زمانی با موفقیت اتفاق میافتد که افراد با هدف همکاری و تعامل، در جستوجوی شناخت همدیگر، درک نیازها، اهداف مشترک جمعی و ایجاد فرصتهایی برای همکاریهای آتی باشند.
اهمیت شبکه سازی
توانایی مدیران در ایجاد و حفظ روابطی که علاوهبر پیشرفت شخصی آنها، به پیشرفت سازمان و دستیابی به اهداف بلند مدت آن منجر میشود، شبکه سازی در مدیریت نام دارد. Networking بدون شک جزو مهارتهای کلیدی مدیران به حساب میآید؛ چرا که مدیران برای دستیابی به اهداف سازمانی به ایجاد و حفظ ارتباطات موثر با ذینفعان داخلی و خارجی نیاز دارند. پس به طور کلی میتوان گفت که شبکه سازی ارتباطات ساده را به فرصتهای پایدار استراتژیک تبدیل میکند. البته فراموش نشود که مدیران در این فرایند میبایست به جای تمرکز صرف بر منابع فردی خود، بر ایجاد ارزش بلندمدت و مشترک شبکه، تمرکز نمایند. در ادامه به اهمیت شبکه سازی در کسب و کارها و سازمانها اشاره کردیم:
نتورکینگ و کمک به فرصتهای پنهان
گاهی فرصتهای طلایی جهت دستیابی به اهداف سازمانی، در ارتباطات انسانی نهفته هستند. پس شبکه سازی در مدیریت برای مدیران این فرصت را فراهم میکند تا به اطلاعات، منابع و فرصتهایی دست پیدا کنند که دیگران از آنها محروماند. به عنوان مدیران موفق با شبکه سازی در مدیریت، اطلاعات نابی در زمینه جذب استعدادهای برتر، فرصتهای طلایی برای ورود به بازارهای جدید و همکاری با شرکای جدید را به دست میآورید.
عامل اصلی تقویت نوآوری و رشد پایدار
زمانی یک کسب و کار و سازمانی در زمینه رشد پایدار و نوآوری موفق میشود که ارتباط و تعامل مثبت و اثربخشی با افراد و یا سایر سازمانها ایجاد کند. چرا که تعاملات اثربخش با افراد و سازمانهای دیگر، علاوهبر آمادهسازی مدیران جهت مقابله با چالشهای پیچیده، باعث خلق راهکارهای نوآورانه و خلاقانه میشود.
پس شبکه سازی در کسب و کارها به مدیران کمک میکند تا جهت تقویت سازمان خویش، از ظرفیتهای بیرونی بهره گیرند.
موفقیت اعتمادسازی و نفوذ در بین اعضای سازمان با نتورکینگ
هیچ شکی در آن نیست که اعتماد جزو اصلیترین داراییهای مدیریت به حساب میآید. مدیران از طریق شبکه سازی در کسب و کارها و سازمانها، یک سری روابط مبتنی بر اعتماد ایجاد میکنند؛ به طوری که نفوذ مدیر در بین شرکا، رقبا و همکاران، افزایش خواهد یافت. اعتمادسازی علاوهبر کمک به بهبود روابط کاری، در زمان بروز بحران به عنوان یک پشتیبان قدرتمند عمل میکند.
پس به طور کلی باید بگوییم که شبکه سازی سازمانی به مدیران کمک میکند تا هنگام اخذ تصمیمات دشوار و پیچیده، بتوانند از نظر و حمایت دیگران بهرهمند شودند.
کمک به یادگیری مستمر
برای بقا و موفقیت در دنیایی که دائما در حال تغییر و تحول میباشد، به یادگیری مداوم و سازگاری با تغییرات نیاز دارید. یعنی رفتار شما میبایست همانند یک سازمان یادگیرنده (learning organization) باشد. آشنایی با مهارتهای شبکه سازی در مدیریت به شما کمک میکند تا از تجربیات قبلی درس بگیرید و با آخرین تغییرات صنعت همگام شوید. فرایند یادگیری مستمر مدیران موفق بدین صورت است که آنها در رویدادها و همایشهای تخصصی شرکت نموده و یا با متخصصان صنعت مربوطه صحبت میکنند. پس شما از طریق شبکه سازی در مدیریت همیشه یک قدم جلوتر از سایر مدیران خواهید بود.
کمک به ارتقا جایگاه و پوزیشن سازمان در بازار
همیشه کار گروهی و تیمی اثربخشی بیشتری نسبت به کار فردی دارد. در بازارهای رقابتی امروزی نیز سازمان شما به تنهایی نمیتواند به اهداف تعیین شده دست یابد. پس شما به کمک شبکه سازی سازمانی میتوانید با ایجاد ارتباطات استراتژیک و راهبردی جایگاه خود را در بازار تحکیم نمایید. ارتباطات استراتژیک همکاری با زنجیره تامین، رقبا و حتی مشتریان را شامل میشود.
شبکه سازی صحیح به سرمایهای پایدار و مزیت رقابتی منجر میشود
شبکههای ارتباطی در کنار منابع مالی و فناوری، جزو سرمایههای شرکت محسوب میشوند. البته شبکههای ارتباطی در لیست سرمایه انسانی قرار دارد. تفاوت اصلی مزیت سرمایه انسانی نسبت به سرمایههای فیزیکی در این است که به مرور زمان نه تنها کم نمیشود، بلکه بیشتر هم خواهد شد.
اصول شبکه سازی
شاید در نظر اول به این نتیجه برسید که شبکه سازی بسیار راحت است. اما باید بگوییم که کاملا در اشتباهید. چرا که نتورکینگ پروسهای پیچیده و چندبعدی محسوب میشود. پس برای اجرای آن میبایست به یک سری اصول توجه نمایید. اصولی که در ادامه به شما معرفی میکنیم، علاوهبر ایجاد ارتباطات، باعث حفظ و تقویت آنها در بلندمدت خواهد شد. در ادامه اصول نتورکینگ استاندارد را برای شما معرفی کردیم:
ارتباطاتی مبتنی بر اعتماد ایجاد نمایید
اعتماد زیربنای روابط موفق است. پس شبکه سازی زمانی به درستی اجرا میشود که افراد به هم اعتماد داشته باشند. به شما پیشنهاد میدهیم که جهت ایجاد نتورکینگ قوی و اعتماد سازی، صادق و شفاف باشید و همچنین به تعهدات خود عمل کنید. یعنی روی منافع شخصی کوتاه مدت تمرکز نکنید، به جای آن، روی روابط بلندمدت و پایدار متمرکز شوید.
همدلی و مهارت گوش دادن فعال را یاد بگیرید
پروسه نتورکینگ فقط به صحبت درباره خود محدود نمیشود، بلکه میبایست مهارتهای ارتباطی مثل گوش دادن فعال و همدلی با طرف مقابل را نیز بلد باشید. شما با توجه به صحبتهای طرف مقابل، میتوانید به درک کاملتری از نیازها، مشکلات و اهداف وی برسید. در نهایت میتوان به این نتیجه رسید که درک متقابل، اساس ایجاد روابط قوی و پایدار را فراهم خواهد کرد.
ارزشآفرینی متفابل و یک رابطه برد برد را فراموش نکنید
شما زمانی در زمینه شبکه سازی موفق خواهید شد که هر دو طرف از رابطه سود ببرند و راضی باشند. یعنی فقط بر روی منافع خود تمرکز نکنید. بلکه به این بیاندیشید که چطور میتوان برای طرف مقابل نیز ارزش و منفعت ایجاد کرد. ارزشآفرینی برای طرف مقابل ممکن است به اشکل مختلفی صورت گیرد؛ مثل ارائه مشاوره، اشتراکگذاری منابع و یا معرفی فرصتها.
تنوع در نتورکینگ را فراموش نکنید
زمانی که مشغول به ایجاد شبکه سازی هستید، میبایست افراد مختلفی با مهارتها، دانش، نظرات و تجربیات متفاوت را جذب کنید.
پس به شما پیشنهاد میدهیم که روی افراد و تیم خاصی تمرکز نکنید. در عوض با تیمهایی در صنایع، مشاغل، تخصصها و سطوح تجربه مختلف ارتباط برقرار نمایید. تنوع در شبکه سازی باعث میشود که افق دید شما وسیعتر شود و فرصتهای جدیدی را کشف کنید.
در حفظ ارتباطات تلاش کنید
این نکته را فراموش نکنید که پروسه شبکهسازی به ایجاد ارتباطات منتهی نمیشود. چرا که بعد از ایجاد نتورکینگ، میبایست در حفظ و تقویت آن تلاش کنید.
برای حفظ ارتباطات و تقویت نتورکینگ به شما پیشنهاد میدهیم که ارتباط خود را با اعضای شبکه از طریق ارسال پیغامهای پیگیری، اشتراکگذاری مطالب مفید و یا شرکت در رویدادهای مشترک، حفظ کنید.
در شبکه سازی هدفمندی را اصل قرار دهید
شبکه سازی نیز مانند سایر فعالیتها به هدفگذاری صحیح نیاز دارد. پس قبل از شروع کار، میبایست اهداف خود را به صورت واضح مشخص نمایید. مثلا مشخص کنید که هدف شما از نتورکینگ چیست؟ به دست آوردن شرکای تجاری جدید؟ یا بهرهگیری از تجربیات دیگران؟ هدفگذاری صحیح به شما کمک میکند تا ارتباطای موثرتری را برقرار نمایید.
از ابزارهای دیجیتال بهرهمند شوید
طبیعتا نتورکینگ در عصر دیجیتال به رویدادها و ارتباطات حضوری محدود نمیشود. شما با بهرهگیری از پلتفرمهای دیجیتالی مثل لینکدین و یا ایسمینار در ایجاد یک شبکه حرفهای، موفقیت بیشتری به دست میآورید.
صبر و استمرار را فراموش نکنید!
هیچ شکی در آن نیست که نتورکینگ یک پروسه بلندمدت محسوب میشود؛ یعنی نتایج آن احتمالا به سرعت آشکار نخواهد شد. پس در زمینه Networking نباید دلسرد شوید و تلاش خود را به صورت مستمر ادامه دهید.
در حفظ حریم شخصی و حرفهای کوشا باشید
در شبکه سازی نباید به حریم شخصی و حرفهای طرف مقابل تجاوز شود. پس در زمینه ارتباطات میبایست سواستفاده و فشار آوردن را کنار بگذارید. چرا که با احترام، حفظ حریم شخصی و درک طرف مقابل، روابط شما با اعضا پایدارتر خواهد شد.
یادگیری مستمر را هدف اصلی خود قرار دهید
بدون شک نتورکینگ نیز همانند دیگر فعایتها به آموزش و بهبود نیاز دارد. پس میبایست از تجربیات گذشته، تجربه و نظرات دیگران درسهایی کسب کنید. مدیرانی که به دنبال بهبود مستمر مهارتهای ارتباطی خود هستید، موفقیت بیشتری در زمینه نتورکینگ به دست میآورند.
انواع شبکه سازی
به عنوان یک مدیر موفق به مهارتهای شبکه سازی نیاز دارید. مدیرانی که در نتورکینگ و ایجاد شبکههای ارتباطی استاناندارد تخصص دارند، در واقع 10 بر 0 جلوتر از رقبای خود هستند. نتورکینگ با توجه به اهداف متفاوت، به شاخههای مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه به انواع شبکه سازی اشاره کردیم:
شبکه شازی شخصی یا Personal Networking
تمرکز اصلی Personal Networking، بر ارتباطات غیررسمی و فردی است و هدف اصلی آن نیز، ایجاد روابط دوستانه ماندگار و پایدار میباشد. برای پرسونال نتورکینگ میتوانید در رویدادها و ایونتهای اجتماعی و یا مهمانیها شرکت کنید. هرچند که هدف اصلی شبکه سازی شخصی، ایجاد روابط پایدار دوستانه میباشد؛ اما باید بگوییم که این نوع نتورکینگ در آینده منجر به منافع تجاری و شغلی وسیعی برای شما خواهد شد.
شبکه سازی حرفهای یا Professional Networking
Professional Networking در واقع یک قدم بالاتر از مورد قبلی با هدف ارتقا موقعیت شغلی است، به طوری که روی ایجاد و تقویت ارتباطات در محیط کاری تمرکز دارد. اگر به دنبال شبکهسازی حرفهای هستید، به شما پیشنهاد میدهیم که در کنفرانسها یا سمینارهای تخصصی صنعتی که در آن فعالیت دارید شرکت کنید. حتی میتوانید در پلتفرمهای تخصصیای مثل لینکدین، فعالیت کنید.
شبکه سازی سازمانی یا Organizational Networking
Organizational Networking در واقع بر شکلگیری و تقویت ارتباطات بین سازمانها یا کسبوکارهای مختلف تمرکز دارد. شما به عنوان یک مدیر موفق وظیفه دارید بین واحدها و سازمانهای مختلف، ارتباطاتی پایدار و مستحکم برقرار نمایید. شبکه سازی سازمانی معمولا با اهداف مختلفی مثل همکاری راهبردی، تبادل منابع و اطلاعات و یا دستیابی به مشتریان و یا مارکتهای جدید، صورت میگیرد. Organizational Networking معمولا به اشکال زیر است.
- ایجاد اتحادیه
- مشارکتهای تجاری
- کنسرسیومها
کنسرسیوم ایرباس؛ به بهترین و موفقترین شبکهسازیهای سازمانی دنیا شهرت دارد.
در سال 1970 شرکتهای مشهور اروپایی مثل فرانسه، ایتالیا، بریتانیا و آلمان با هدف رقابت با شرکت بوئینگ در تولید هواپیماهای قارهپیما، کنسرسیوم ایرباس را ایجاد کردند. این کنسرسیوم منجر به ساخت ایرباس A380؛ بزرگترین هواپیما جهان (از نظر ظرفیت مسافران و حداکثر برد) شد.
شبکهسازی دیجیتال یا Digital Networking
افراد، سازمانها و کسبوکارهای مختلف قادرند از طریق پلتفرمهای دیجیتالی مثل تویتر، لینکدین و غیره، به شبکه سازی و ایجار روابط حرفهای و تخصصی اقدام نمایند. پس شما میتوانید از طریق پلتفرمهای اجتماعی مختلف، مرزهای زمانی و مکانی را پشت سر بگذارید و با همتایان خود در سرتاسر جهان، ارتباط برقرار کنید.
شبکه سازی استراتژیک یا Strategic Networking
هدف اصلی استراتژیک نتورکینگ ایجاد و تقویت ارتباطاتی هدفمند و راهبردی بین افراد یا سازمانهاست. پس در Strategic Networking مدیران ارشد و یا رهبران سازمانها/کسبوکارها برای دستیابی به فرصتهای استراتژیک، افزایش نفوذ و قدرت در صنعت، میبایست یک شبکه ارتباطی قوی ایجاد کنند.
شبکه سازی اجتماعی یا Social Networking
هدف اصلی سوشال نتورکینگ این است که در محیطهای اجتماعی و یا غیررسمی، ارتباطاتی اثربخش و قوی ایجاد نمایید. سوشال نتورکینگ در اشکال مختلفی انجام میشود. مثل شرکت در سمنها، انجام فعالیتهای داوطلبانه و یا عضوبیت در شبکههای اجتماعی مختلف. نتورکینگ اجتماعی با اهداف و مقاصد مختلفی صورت میگیرد. شما میتوانید برای ارتقا فرصتهای شخصی، حرفهای و شغلی خود، افدام به سوشال نتورکینگ نمایید. حال که با انواع شبکه سازی آشنا شدید، در قسمت بعد مراحل شبکه سازی را به شما معرفی میکنیم.
مراحل شبکه سازی
این قسمت به معرفی و بررسی روش های شبکه سازی و مراحل آن اختصاص دارد. پس در صورتی که به دنبال آشنایی و اجرای شبکه سازی در کسب و کار و یا سازمان مورد نظر خود هستید، این قسمت را از دست ندهید. چرا که قصد داریم هرآنچه برای شبکه سازی در مدیریت نیاز دارید را به صورت مختصر، اما مفید، توضیح دهیم.
به طور کلی باید بگوییم که چه قصد شبکه سازی در مدیریت را داشته باشید، یا نتورکینگ در سطح سازمان و یا حتی نتورکینگ شخصی، میبایست یک سری مراحل را به ترتیب پشت سر بگذارید. پشت سر گذاشتن منظم تمام مراحل شبکه سازی به شما کمک میکند تا یک حلقه ارتباطی هدفمند و پایدار داشته باشید. این نکته را فراموش نکنید که تمام مراحلی که ذکر میکنیم، برای انواع شبکه سازی قابل اجرا هستند.
Why؟ اهداف و چرایی نتورکینگ را مشخص نمایید
خب موضوع دور از انتظاری نیست که باید قبل از شروع هر اقدامی، هدف خود را مشخص کنیم! نتورکینگ هم از این امر مستثنی نمیباشد. پس قبل از اقدام به شبکه سازی در کسب و کار، سازمان، مشاغل و حتی نتورکینگ شخصی، میبایست هدفتان از این اقدام را مشخص نمایید. مثلا قصد دارید مهارتهای شغلی و شخصی خود را بالا ببرید و یا به دنبال ایجاد همکاریهای سازمانی و یا یافتن فرصتهای شغلی خوب هستید؟ از طریق تعیین هدف میتوانید مسیر و راهنمای واضحی برای آینده حلقه ارتباطی خود تعیین نمایید.
WHO مخاطبان و ذینفعالن را بشناسید
مرحله دوم شامل شناسایی افراد، کسبوکارها و یا سازمانهایی است که نقش موثری در رسیدن به اهداف ما ایفا میکنند. مخاطبان و ذینفعان با توجه به هدف ما از نتورکینگ متفاوت هستند. برای مثال ذینفعان در شبکه سازی در کسب و کار عبارتاند از شرکای تجاری، رهبران صنعت، مشتریان بالقوه و یا تامین کنندگان. پس باید بگوییم که ذینفعان در شبکه سازی سازمانی افراد یا گروههای دیگری را شامل میشود.
ارزش و اعتماد ایجاد نمایید
طبیعتا نتورکینگ بر ارزشآفرینی و سودآوری دوطرفه تاکید دارد. برای مثال پیش از درخواست کمک از دیگران، میبایست برای آنها ارزش یا منافعی را ایجاد کرده باشید. جهت ارزشآفرینی به دیگران میتوانید اقدامات مختلفی انجام دهید، مثل معرفی فرصتها به همراه ارائه راهحلهای اثربخش و یا ارائه خدمات و محصولات جدید به شرکا.
ارتباطات اولیه را شروع کنید
برای شروع ارتباطات اولیه به شما پیشنهاد میکنیم تا در رویدادها شرکت کنید، به ذینفعال یا مخاطبین هدف پیامهای شخصی ارسال نمایید، حتی میتوانید در لینکدین ثبت نام و فعالیت کنید. اگر به دنبال شبکه سازی در کسب و کار یا نتورکینگ سازمانی هستید، مرحله ارتباطات، مذاکرات اولیه یا ارسال پیشنهاد همکاری را از قلم نندازید.
تقویت و تحکیم روابط را فراموش نکنید
زمانی که ارتباطات در شبکه سازی شما شروع شد، میبایست در تقویت و تحکیم آنها کوشا باشید. برای مثال با اعضا تعامل مداومی داشته باشید، همچنین به ذینفعان ثابت کنید که از موفقیت آنها خوشحال میشوید. مهمترین چیزی که نباید فراموش کنید، انجام تعهدات و حفظ روابط بلندمدت است. شما به کمک پلتفرمهای مختلفی که به آنها اشاره کردیم میتوانید پایههای اصلی روابط خود را مستحکم نمایید. بهترین نرمافزارها عبارتاند از: لینکدین و یا CRM (مدیریت ارتباط با مشتری).
شبکه سازی خود را حفظ کنید و توسعه دهید
هیچ شکی در آن نیست که نتورکینگ نیز یک فرایند مستمر محسوب میشود. یعنی وقتی شبکه ارتباطی مدنظر را ایجاد کردید، میبایست به دنبال حفظ و ارتقا آن باشید. مهمترین اقدامات جهت توسعه شبکهسازی عبارتاند از:
- ارسال پیامهای دورهای
- حضور در رویدادها، همایشها و کنفرانسهای مختلف
- بهروزرسانی و آپدیت اخبار
- بررسیهای دورهای
- گسترش همکاریهای جدید
ارزیابی و بهبود نتورک
با گذشت زمان میبایست بررسی کنید که آیا شبکهای که ایجاد کردید به شما (سازمان) در رسیدن به اهداف تعیین شده کمک میکند یا نه. برای مثال برای بهبود شبکه میتوانید در استراتژیهای خود یک سری تغییر ایجاد نمایید. بازده سرمایهگذاریها ROI را تحلیل و بررسی کنید، سپس فرایندهای ارتباطی را بهبود دهید.
شبکه را به جامعه تبدیل کنید
در پایان باید بگوییم در صورتی که شبکه سازی را به بهترین شکل اجرا کنید، شبکه ایجاد شده به یک جامعه تبدیل خواهد شد. یعنی با نتورکینگ اصولی، موفق به ایجاد جامعهای میشوید که اعضای آن فقط بر منافع خود تمرکز ندارند، بلکه به دنبال ایجاد ارزش مشترک هستند.
شما در آخرین مرحله که به اوج شبکه سازی نیز شهرت دارد، میتوانید آثار بلندمدتی بر جامعه ایجاد کنید. در ادامه به توضیح درباره اهمیت و لزوم شبکه سازی مدیران و دیگر افراد اشاره کردیم:
نظر بزرگان درباره شبکه سازی در کسب و کار
آدام گرنت در کتاب Give and Take به اهمیت شبکهسازی اشاره دارد، اما باید بگوییم که گرنت به شبکهسازی را از دیدگاه متفاوتی مورد بررسی قرار میدهد. به اعقاد گرنت، نحوه نتورینگ با توجه به رفتار فرد انجام میشود. آدام گرنت در کتاب Give and Take (2013) میگوید “ارزش شبکه شما نه به تعداد ارتباطات، بلکه به عمقِ روابطی بستگی دارد که میتوانند شما را در لحظات بحرانی حمایت کنند.”
ارتباط شبکه سازی در مدیریت و MBA
بدون شک MBA یکی از محبوبترین رشتههای دانشگاهی دنیا محسوب میشود. در صورتی که به دنبال تحصیل در این رشته هستید، میتوانید از طریق ثبت نام در دانشگاه و یا شرکت در دورههای آموزش MBA، اقدام نمایید. لازم به ذکر است که دورههای MBA با شبکه سازی رابطه نزدیکی دارند. چرا که با شرکت در دورههای آموزشی MBA فرصتی عالی جهت فراگیری مهارتهای لازم برای شبکه سازی اصولی را به دست میآورید. چرا که در دورههای آموزش مجازی مدیریت کسب و کار، تمام مهارتهای لازم جهت شبکه سازی مدیران را به شما آموزش میدهند.
شبکهسازی در دوره MBA: کلید موفقیت حرفهای و شخصی
شبکهسازی در دوره MBA یکی از ارزشمندترین سرمایهگذاریهایی است که هر دانشجو میتواند انجام دهد. این فرایند فراتر از ایجاد ارتباطات ساده است و به معنای ساختن روابط حرفهای و شخصی پایدار با همکلاسیها، اساتید، فارغالتحصیلان، استخدامکنندگان و فعالان صنعت است. مزایای شبکهسازی در MBA نهتنها به فرصتهای شغلی و دسترسی به بازارهای جدید ختم میشود، بلکه به یادگیری مستمر، توسعه مهارتهای مدیریتی و کسب دیدگاههای متنوع درباره دنیای کسبوکار کمک میکند. بسیاری از فرصتهای شغلی و همکاریهای تجاری از طریق معرفیهای غیررسمی و ارتباطات ایجاد میشوند، بنابراین ایجاد یک شبکه قوی میتواند مسیر حرفهای شما را متحول کند. علاوه بر این، شبکهسازی در MBA به کارآفرینان کمک میکند تا سرمایهگذاران، همبنیانگذاران و مشتریان بالقوه را پیدا کنند. اما نکته کلیدی تنها در ایجاد روابط نیست؛ بلکه در حفظ، تقویت و تعامل مداوم با این ارتباطات است.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
دیدگاهتان را بنویسید