
ICDL در واقع به 7 مهارت طلائی کار با سیستمهای رایانه ای اشاره دارد و به عنوان استاندارد مهارتی برای کاربران رایانه شناخته شده است. این استاندارد بنابر 4 نرم افزار و سه مهارت ارائه گردیده. حال میخواهیم درباره نرمافزارهای کاربردی ICDL صحبت کنیم. مهم ترین برنامه های ICDL ” به عنوان نرم افزارهای مورد استفاده کاربران رایانه، شناخته می شود که توسط شرکت نرم افزاری مایکروسافت ارائه گردیده است. این مجموعه نرم افزاری شامل سیستم عامل اصلی ( Microsoft Windows ) و یک مجموعه نرم افزاری اداری MICROSOFT 365 / آفیس، میباشد. همچنین در این میان، برنامه های مشابهی وجود دارد که توسط کاربران ICDL قابل استفاده خواهد بود و در این مقاله آنها را معرفی می کنم
لیست بهترین نرم افزارهای کاربردی ICDL
ما در این مقاله ، لیست مهمترین نرم افزارهای کاربردی ICDL را به طور تخصصی به شما معرفی کنیم. همچنین بررسی میکنیم که چطور ICDL و مجموعه نرم افزارهای اداری مایکروسافت به عنوان مهم ترین کریدور کسب و کار دیجیتال شناخته شده است؟
پس از معرفی و بررسی ابزارهای مایکروسافت 365 برای کاربران ICDL در ادامه به معرفی برنامه های جایگزین مایکروسافت آفیس برای ICDL اشاره کرده و مهم ترین موارد را بررسی می کنیم.
نخست باید بدانید که ” سیستم عامل ” به عنوان رکن اصلی ارتباط میان انسان و کامپیوتر شناخته میشود. سپس باید با ابزارهای کاربردی دنیای ICDL آشنا شوید. در ادامه این مطلب، هر کدام از انواع نرم افزارها و ابزارهای ICDL را با جزئیات بیشتر معرفی میکنیم. لطفا بامن در هرمس همراه باش دوست عزیز.
مایکروسافت بهعنوان مهمترین بازو
برنامههای مایکروسافت به دلیل استفاده گسترده در محیطهای کاری، معمولا به عنوان انتخاب اول کاربران ICDL محسوب میشود.
البته بنیاد جهانی ICDL استفاده از نرمافزار ( شرکت ) خاصی را برای کاربران الزام نکرده است؛ بلکه انعطافپذیری دنیای فناوری، امکان استفاده از پلتفرمهای جایگزین مانند ابزارهای گوگل را فراهم میکند.
در حال حاضر کمپانی های دیگر مانند گوگل در حال ارائه ابزارهای مشابه مایکروسافت و حتی مهارتهای مشابه ICDL هستند. مایکروسافت بهعنوان مهمترین بازو شناخته شده اما در این بازی، گوگل با قدرت هرچه تمام، در حال مچ انداختن است!!! در ادامه مقاله این موارد را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم.
سیستمعامل ویندوز (Windows 10 / 11)
قبل از اینکه بخواهیم به سراغ برنامه های ICDL برویم ابتدا باید از سیستم عامل شروع کنیم زیرا همانطور که در بالا اشاره کردم، سیستم عاملها پایه و اساس هر فعالیت دیجیتالی است و البته سایر نرم افزارهای کاربردی نیز روی آن نصب میشود. شاید بتوان گفت بیش از ۹۰٪ کاربران رایانههای شخصی از نسخه ویندوز شرکت مایکروسافت استفاده میکنند، چراکه این سیستمعامل امکان مدیریت فایلها، اجرای نرمافزارها و اتصال به اینترنت را فراهم میکند. در نتیجه ” ویندوز ” به عنوان رایج ترین سیستم عامل برای کاربران ICDL شناخته شده و حتی در دوره های آموزشی ICDL نیز به عنوان رکن اصلی در نظر گرفته می شود.
1- استفاده Microsoft Word
اما سیستمعامل بهتنهایی کافی نیست و باید برنامه های کاربردی روی آن نصب شود. به طور مثال، برای نوشتن اسناد و نامهها، نرمافزار Microsoft Word انتخاب اول است. تقریباً همه ما در مقطعی از این برنامه استفاده کردهایم، چه برای نوشتن یک گزارش کاری، چه برای انجام تکالیف دانشگاهی به WORD نیاز داریم. جالب است بدانید که در نظرسنجیهای مختلف، Word بهعنوان پرکاربردترین نرمافزار پردازش متن در جهان معرفی شده و همچنین به عنوان مهم ترین برنامه واژه پرداز ” متن نویس ” برای کاربران ICDL در نظر گرفته می شود.
2- نرم افزار Microsoft Excel
حالا اگر وارد دنیای محاسبات و دادهها شویم، Microsoft Excel یک ابزار بسیار قدرتمند برای پیاده سازی آموخته های محاسباتی ICDL است. برخی فکر میکنند که اکسل فقط برای حسابداران کاربرد دارد، اما واقعیت این است که در بسیاری از مشاغل، از مدیریت دادهها گرفته تا تحلیلهای آماری، Excel نقش اساسی ایفا میکند. مثلاً در شرکتهای بزرگ، بیش از ۷۰٪ تحلیلهای مالی اولیه در اکسل انجام میشود.
3-برنامه کاربردی Microsoft PowerPoint
بیایید کمی از اعداد فاصله بگیریم. فرض کنید قرار است یک ارائه جذاب داشته باشید. در این شرایط، Microsoft PowerPoint همان چیزی است که به عنوان یک برنامه گرافیکی ICDL نیاز دارید. این نرمافزار کمک میکند تا ایدهها را بهصورت بصری نمایش دهید و مخاطبان را جذب کنید. البته، برخی معتقدند که اگر ارائه یک پروژه، بیش از حد به انیمیشنها و جلوههای ویژه وابسته باشد ممکن است تأثیرگذاری خود را از دست بدهد. این موارد را به عنوان فرد مسئول در نظر بگیرید.
4-استفاده از Microsoft Access
اگر به دنیای مدیریت دادهها علاقه داشته باشید، Microsoft Access ابزار مناسبی به نظر می رسد. البته، میزان استفاده از این نرمافزار بستگی به نیاز شما دارد؛ بسیاری از کاربران عادی هرگز به آن احتیاج پیدا نمیکنند، اما در کسبوکارهای بزرگ، پایگاههای داده با Access مدیریت میشوند. برای همین میتوان اکسس یکی از ابزارهای مهم ICDL برشمرد.
ابزارهای اینترنتی
حالا بیایید نگاهی به اینترنت و ابزارهای ارتباطی بیندازیم. بدون شک، Google Chrome یکی از محبوبترین مرورگرها است و رقابت سختی با Mozilla Firefox و Microsoft Edge دارد. هرکدام طرفداران خودشان را دارند، اما اگر بخواهیم صادق باشیم، اکثر کاربران به کروم عادت کردهاند. برای ارتباطات ایمیلی هم Microsoft Outlook و Gmail دو گزینه محبوب هستند، البته انتخاب بین این دو بیشتر به سلیقه و نیاز شخصی بستگی دارد. مرورگرها به عنوان یک ابزار حیاتی در واقع ارتباط کاربران ICDL با دنیای وب را برقرار میکنند.
ابزارهای امنیتی کاربر
در کنار همه این ابزارها، امنیت اطلاعات یک موضوع حیاتی است. Windows Defender بهعنوان آنتیویروس پیشفرض ویندوز عملکرد قابلقبولی دارد، اما برخی کاربران ترجیح میدهند از نرمافزارهای تخصصیتری مانند Bitdefender یا McAfee استفاده کنند. واقعیت این است که با رعایت چند نکته ساده، مانند دانلود نکردن فایلهای مشکوک و کلیک نکردن روی لینکهای ناشناس، میتوان تا حد زیادی از تهدیدات سایبری در امان ماند.
سایر ابزارهای مورد استفاده کاربران ICDL
ابزارهایی مانند WinRAR و 7Zip برای فشردهسازی فایلها و کاهش حجم فایلها کاربرد دارد. و در نهایت، بسیاری از اسناد مهم اداری با فرمت PDF ذخیره میشوند. برای باز کردن این فایلها، Adobe Acrobat Reader و Foxit Reader گزینههای شناختهشدهای هستند. البته، اگر فقط بخواهید یک فایل را مشاهده کنید، مرورگر کروم هم این امکان را دارد و نیازی به نصب نرمافزار جداگانه نیست.
با ابزارهای جدید گوگل، احتمالا ICDL در انحصار مایکروسافت نخواهد ماند!
شاید بدانید که دورههای یادگیری ICDL برای افزایش مهارت کاربر رایانه در انجام کارهای کامپیوتری تعریف شده و برای سالیان متمادی از مدرک آن به عنوان بهترین مدرک کامپیوتر یاد میشود. عموما ماژولهای ICDL بر پایه نرم افزارهای مایکروسافت بوده ولی برای یادگیری این 7 مهارت امروزه صرفا لازم نیست که فقط از نرمافزارهای آفیس استفاده کنید و با ابزارهای جدید گوگل احتمالا ابزارهای کاربردی، دیگر در انحصار مایکروسافت نخواهد ماند!
پلتفرمهای گوگل مانند ابزار جدید GOOGLE DOCS برای تایپ کردن با نرمافزار WORD برابر است. همچنین از GOOGLESHEET به عنوان جایگزین جدید اکسل و از برنامه جدید GOOGLE SLIDER به عنوان یک جایگزین مناسب برای POWERPOINT استفاده کنید. برنامه های کاربردی گوگل کاملا رایگان است و نیازی به خرید لایسنس و یا فعال سازی کرک مایکروسافت ندارد!
ابزارهای بهرهوری گوگل و گواهینامه ICDL
این ادعا که مجموعه ابزارهای بهرهوری گوگل میتوانند جایگزین مناسبی برای نرمافزارهای مایکروسافت آفیس در انجام وظایف تعریفشده در گواهینامه بینالمللی سواد دیجیتال (ICDL) باشند؛ شاید هنوز کاملا محقق نشده یا کاربران عادت نکرده اند اما تا حد بسیار زیادی درست به نظر میرسد.
مقایسه ابزارهای بهرهوری گوگل و نرم افزارهای ICDL
4 ابزار کاربردی و اداری ارائه شده توسط گوگل شامل Google Docs، Google Sheets و Google Slides میباشد. این ابزارهای اداری گوگل به ترتیب عملکردی مشابه با Microsoft Word، Excel و PowerPoint دارند. مزیت این ابزارهای گوگل نسبت به مایکروسافت این است که برنامههای معرفی شده از گوگل تحت وب اجرا میشود و به ترتیب، امکان پردازش متن Google Docs ، مدیریت صفحات گسترده Google Sheets و ایجاد ارائههای حرفهای Google Slides را فراهم کرده. ابزارهای اداری گوگل تقریبا با نیازهای ارزیابیشده در گواهینامه ICDL همخوانی دارند.
همچنین ماهیت ابری برنامههای گوگل باعث بهبود همکاری تیمی میشود، بهطوریکه چندین کاربر میتوانند بهطور همزمان روی یک سند کار کنند و این ویژگی در محیطهای آموزشی و حرفهای بسیار مفید است.
گواهینامه Google Workspace
اگرچه هنوز ICDL به عنوان بهترین مدرک کامپیوتر در دنیا رایج است اما رقبا در حالا تلاش هستند. به عنوان مثال، گوگل علاوه بر ارائه ابزارهای بهرهوری یک برنامه گواهینامه تحت عنوان Google Workspace Certification دارد که یکی از مهم ترین گواهینامههای گوگل می باشد و مهارتهای کاربران را در استفاده از این ابزارها تأیید میکند. این برنامه در واقع مهارتهای مربوط به ارتباطات، همکاری و مدیریت دادهها را در اکوسیستم گوگل پوشش میدهد. گرچه این گواهینامه بهطور خاص روی ابزارهای گوگل متمرکز است، اما از نظر ارتقای سواد دیجیتال و مهارتهای کار با برنامههای اداری، اهدافی مشابه با سند و چشم انداز ICDL دارد.
مقایسه Google Workspace و Microsoft 365
در مقایسه بین Google Workspace و Microsoft 365 برای بهترین پلتفرم مورد استفاده کاربران ICDL در واقع چندین فاکتور کلیدی مطرح میشود:
- صرفهجویی در هزینه: Google Workspace مدلهای قیمتی رقابتی دارد و معمولاً فضای ذخیرهسازی بیشتری به ازای هر کاربر نسبت به Microsoft 365 ارائه میدهد. برای مثال، طرح Business Plus در Google Workspace، ۵ ترابایت فضای ذخیرهسازی را در سطح سازمانی ارائه میدهد، درحالیکه برنامههای Microsoft 365 معمولاً ظرفیتی بهاندازه ۱ ترابایت فضا برای هر کاربر فراهم میکنند.
- امکانات همکاری تیمی: Google Workspace به دلیل قابلیت همکاری در لحظه، بسیار شناختهشده است و به چندین کاربر اجازه میدهد که بهطور همزمان یک سند را ویرایش کنند. این ویژگی، یک مزیت برجسته در مقایسه با Microsoft 365 محسوب میشود.
- ویژگیهای پیشرفته: در مقابل، Microsoft 365 امکانات پیشرفتهتری را ارائه داده و قابلیتهای آفلاین قویتری دارد.
جمع بندی درباره برنامه های ICDL
با وجود تسلط مایکروسافت آفیس در محیطهای حرفهای امروزه ابزارهای بهرهوری گوگل بهعنوان یک جایگزین قدرتمند برای انجام وظایف کاربران مطرح هستند. انتخاب بین این دو پلتفرم باید بر اساس نیازهای فردی یا سازمانی صورت گیرد. همچنین باید عواملی مانند هزینه، امکانات همکاری و نیاز به قابلیتهای پیشرفته در نظر گرفته شود. با تکامل دنیای دیجیتال، هم گواهینامههای آموزشی و هم ابزارهای مورد استفاده در آنها دستخوش تغییر خواهند شد تا نیازهای متنوع کاربران در حوزههای مختلف را پوشش دهند. همچنین دورههایی مانند MOS از مایکروسافت ممکن است به عنوان دوره مشابه یا مکمل ICDL ، یک گزینه قابل بررسی و جدی باشد و این موضوع به نیاز شما بستگی دارد.
این مطلب در آینده نزدیک به روز رسانی و تکمیل خواهد شد.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
دیدگاهتان را بنویسید