
شرایط دریافت دیپلم برای اتباع خارجی نسبت به افرادی که مهاجر نیستند قطعا متفاوت تر است که میتوانید در ادامه مقاله تمامی روش های گرفتن دیپلم در هر سنی را یاد بگیرید و نیاز است بدونید که درهر سنی شما میتوانمید دیپلم را دریافت کنید و هیچوقت دیر نیست. در این مقاله، قرار است به بررسی شرایط، مسیرها، مدارک موردنیاز و فرصتهایی بپردازیم که برای اتباع خارجی بالای ۳۰ سال در ایران وجود دارد تا بتوانند دیپلم رسمی دریافت کنند. اگر شما یا یکی از اطرافیانتان جزو همین گروه هستید، این راهنما میتونه نقطه شروع خوبی برای شما عزیزان باشد.
در دنیای امروز، داشتن مدرک تحصیلی معتبر یکی از نیازهای اساسی برای پیشرفت در زندگی شخصی و شغلی محسوب میشود. این موضوع برای اتباع خارجی که در ایران زندگی میکنند نیز مناسب میباشد. بسیاری از مهاجران به دلایل مختلفی مثل مشکلات مالی، شرایط خانوادگی یا نبود فرصت مناسب، نتوانستهاند در سنین پایین دیپلم خود را دریافت کنند. حالا که سنشان بالای ۳۰ سال است، ممکن است این سوال برایشان پیش بیاید که آیا هنوز هم میتوانند مدرک دیپلم بگیرند؟
در هر سنی امکان دریافت دیپلم هست؟
واقعیت این است که آموزش محدود به سن نیست و در ایران نیز فرصتهایی برای ادامه تحصیل مهاجران بزرگسال وجود دارد. دریافت دیپلم نه تنها به افراد کمک میکند تا در مسیر تحصیلی یا شغلی خود را ارتقا دهند، بلکه در روند گرفتن اقامت یا ورود به دانشگاه نیز بسیار تاثیر می گذارد. در واقع لازم است بدونید که در هر سنی شما امکان گرفتن دیپلم را دارید چه در کشور خودتان و چه اگر مهاجر باشید. مقداری دریافت دیپلم در سنین بالاتر به علت مشغلههای روزانه دچار تر میشود که با آموزش از راه دور و آنلاین این مشکلات برطرف شده است. اگر شما هم مشکل دریافت دیپلم را دارید یا اطلاعات کافی گرایشهای دبیرستان را ندارید میتوانید مقاله از علوم تا کاردانش؛ راهنمای انتخاب مسیر مناسب در مقطع دبیرستان را مطالعه کنید.
همچنین یک سریع باورهای غلط وجود داره که شما باید در مورد آنها بیشتر اطلاعات دریافت کنید در ادامه راجب رایج ترین باورهای غلطی که امکان داره برای شما هم پیش اومده باشه بیشتر صحت میکنیم.
موانع و باورهای غلط رایج درباره دریافت دیپلم
یکی از دلایلی که خیلی از مهاجران بزرگسال دنبال ادامه تحصیل نمیروند، باورهای نادرستیه که در مورد سن و تحصیل وجود داره. خیلیها فکر میکنن وقتی از سن مدرسه گذشتن، دیگه نمیتونن دیپلم بگیرن یا وارد مسیر آموزشی بشن. این طرز فکر مخصوصا بین اتباع خارجی شایعتره چون فکر میکنند قوانین برای اونا سخت گیرانهتره یا اصلا همچین فرصتی برایشان امکان پذیر نیست.
در حالی که واقعیت چیز دیگهای میباشد، در ادامه به سه تا از باورهای رایج نادرست شما عزیزان پاسخ میدهیم.
1.سنم بالا رفته، دیگه دیپلم گرفتن فایدهای نداره
اتفاقا داشتن دیپلم در هر سنی میتونه فرصتهای جدیدی برای کار، اقامت یا حتی ادامه تحصیل در دانشگاهها ایجاد کنه. پس یکی از عواملی که امکان داره شما عزیزان را منصرف کند سن بالا میباشد. برای مثال من فردی را میشناسم ، مرد ۳۵ سالهای از افغانستان، وقتی وارد ایران شد هیچ مدرک تحصیلی نداشت. چند سال در کارهای ساختمانی و خدماتی کار کرد، اما همیشه دلش میخواست ادامه تحصیل بدهد.
بالاخره در سن ۳۶ سالگی وارد مرکز آموزش بزرگسالان شد و بعد از سه سال، دیپلم رسمی خودش رو گرفت. امروز سلیم بهعنوان تکنسین برق در یک شرکت خصوصی مشغول به کاره و درآمدش نسبت به گذشته چند برابر شده. خودش میگه تنها چیزی که مسیر زندگیشو عوض کرد، تصمیم به ادامه تحصیل بوده، که سنش هم تاثیری در این روند نداشته.
2.مدارس فقط مخصوص بچههاست، جای من نیست!
در ایران مراکزی وجود دارن که مخصوص بزرگسالان طراحی شدند. این مراکز شرایط خاص خودشون رو دارن و معمولا با درک بهتری نسبت به موقعیت سنی و زندگی بزرگسالان آموزش میدهند. برای مثال نسرین که با همسر و دو فرزندش از پاکستان به ایران اومده بود، همیشه فکر میکرد مدرسه فقط برای جوونها مناسب است. اما وقتی دید یکی از دوستهاش در مرکز آموزش بزرگسالان ثبتنام کرده، تشویق به اینکار شد. حالا هر هفته دو روز میره کلاس، کنار زنها و مردهایی که مثل خودش دنبال بهتر کردن آیندهشون هستند. محیط مدرسه بزرگسالان براش راحت و صمیمی میباشد و باعث ارتقای سواد نسرین شده است.
3.اتباع خارجی اجازه تحصیل ندارن یا خیلی سخته براشون
البته شرایطی وجود داره، ولی اگر فرد مدارک اقامت قانونی داشته باشه، امکان ثبتنام و دریافت دیپلم برایش کاملا فراهم هست. در کشور عزیزمان حتی در بعضی موارد، تخفیف یا حمایتهایی هم در نظر گرفته شده که شمارا به ارتقای سواد تشویق کند. عبدالله، ۳۳ ساله، کارت آمایش دارد
و فکر میکرد چون کارت آمایش داره، حق نداره بره مدرسه، ولی بعد از پیگیری از آموزش و پرورش منطقهش، متوجه شد میتونه با همین کارت هم ثبتنام کنه، البته در مراکزی که مخصوص بزرگسالانه. حالا نهتنها دیپلم گرفته، بلکه داره برای آزمون دانشگاه آزاد آماده میشه و قطعا آینده بهتری در انتظارش هست.
کارت آمایش اتباع چیست؟
کارت آمایش اتباع یک مدرک شناسایی یا به نوعی گذرنامه موقت برای اتباع خارجی است که در دورههای یک ساله تمدید میشود یعنی هر ساله اتباع خارجی یا مهاجرین عزیز باید این کارت را تمدید کنند تا بتوانند در ایران ماندگار شوند. امیدوارم که تا اینجا از شرایط دریافت دیپلم برای اتباع خارجی بالای ۳۰ سال در ایران راضی بوده باشید.
تاکنون کارت آمایش در چند مرحله ارائه شده است که جدیدترین آن کارت آمایش طرح شماره ۱۷ می باشد.
طرح آمایش ۱۷ توسط اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران، به منظور دریافت بروزرسانی اطلاعات آماری و تعداد پناهندگان افغانستانی در کشور در سال گذشته انجام شد. برای دریافت این کارت یسری قوانین هست که حتما باید به آنها توجه داشته باشید برای مثال:
- حتما باید کارت آمایش قبلی یعنی کارت آمایش 16 داشته باشید.
- از بین کارت های 10 تا 15 حتما کارت داشته باشید و از مراجع قانونی طرد نشده باشید.
- برگه تردد معتبر داشته باشید.
شما با داشتن یکی از این قوانین هم می توانید برای دریافت کارت آمایش اقدام کنید.
گزینههای آموزشی موجود برای افراد بالای ۳۰ سال
خبر خوب اینه که در ایران برای افرادی که سنشون از سن قانونی مدرسه گذشته، مخصوصا افراد بالای ۳۰ سال، مسیرهای آموزشی جداگانه و مناسبی در نظر گرفته شده. یعنی اگر واقعا اراده برای ادامه تحصیل وجود داشته باشه، حتما راهی هم پیدا خواهد شد. اینجا چند گزینهی رایج و قابل دسترس رو بررسی میکنیم تا اگر شما هم تمایل به ادامه تحصیل دارید بدون نگرانی به مراکز آموزشی بروید و برای دریافت مدرک دیپلم اولین قدم را بردارید.
1.مدارس آموزش بزرگسالان (شبانه)
این مدارس مخصوص افرادی طراحی شده که به هر دلیلی نتونستن در سن معمولی تحصیلاتشون رو ادامه بدن.
کلاسها معمولا در عصر یا شب برگزار میشوند تا با کار روزانه افراد تداخل نداشته باشند. همینطور به راحتی هم به کارهای روزمرتون برسید و هم بتوانید برای پیشرفت در آینده شغلی تلاش کنید.
مزایا:
- برنامه ریزی منعطف تر
- همکلاسیهایی در سنین مشابه
- آموزش حضوری و مستقیم با معلم
افرادی که دوست دارن با حضور در کلاس درس یاد بگیرن و با افراد متنوع تعامل داشته باشند.
2.آموزش از راه دور (غیرحضوری)
در این روش، افراد میتوانند بدون حضور مرتب در مدرسه، با استفاده از کتاب و جزوه گرفتن در امتحانها شرکت کنن و به مرور زمان واحدهاشون رو پاس کنند. این روش برای افرادی که هم باید کار کنند و تحصیل کنند کاملا مناسب میباشد. همچنین قطعا دچار مشکلی در کارهای دیگر که باید حتما در روزمره انجام دهید، نمیشوند.
مزایا:
- نیاز به حضور فیزیکی کمتر
- مناسب برای افراد شاغل یا کسانی که فرزند دارن
- امکان یادگیری با سرعت دلخواه
افرادی که نمیتونند منظم در کلاس شرکت کنن یا در شهرهایی زندگی میکنن که دسترسی به مدرسه شبانه سخت تر هست.
3.مراکز آموزش فنی و حرفهای (برای بعد از دیپلم یا هم زمان با آن)
این مراکز زیر نظر سازمان فنیحرفهای هستن و مهارتهای عملی شغلی آموزش میدهند. بعضی رشتهها نیاز به دیپلم دارن، اما بعضیها بدون دیپلم هم قابل ثبتنام هستند. اگر کسی بخواد بعد از دیپلم وارد بازار کار حرفهای بشه، این مراکز گزینه های عالیای هستند.
4.برخی مدارس یا موسسات حمایتی برای اتباع
در بعضی مناطق، بهخصوص شهرهای مهاجر پذیر، مدارس یا موسساتی وجود دارند که با کمک نهادهای حمایتی به آموزش مهاجران میپردازند. این مراکز گاهی شهریههای خیلی کم یا حتی رایگان هم دارند که شما عزیزان میتوانید با پیدا کردن این مراکز هزینه هارا به حداقل برسانید.
مدارک موردنیاز برای ثبتنام اتباع خارجی بالای ۳۰ سال
یکی از سوالات پر تکرار افراد مهاجر اینه که برای ثبتنام در مدارس شبانه یا مراکز آموزش از راه دور، چه مدارکی باید داشته باشند؟ خبر خوب اینه که اگر اقامت قانونی داشته باشید، مسیر برای شما کاملا باز و هموار است. در ادامه لیستی از مدارک ضروری قابل نیاز و توضیحشون آورده شده:
1.مدرک شناسایی معتبر اتباع
بسته به نوع اقامت، یکی از مدارک زیر مورد نیاز خواهد بود:
- کارت آمایش ویژه مهاجران افغان تحت پوشش سازمان پناهندگان
- کارت هویت ویژه اتباع خارجی
- برگه اقامت معتبر یا کارت اقامت موقت / دائم
- گذرنامه با مهر اقامت معتبر
نکته: اگر مدارکتون نیاز به تمدید داره، قبل از ثبتنام حتما اقدام به تمدیدش کنید.
2.مدارک تحصیلی قبلی (در صورت وجود)
اگه قبلا در کشور خودتون یا ایران تا مقطع خاصی تحصیل کردهاید (مثلا دوره ابتدایی یا راهنمایی)، داشتن مدرک اون مقطع کمک میکنه تا مجبور نباشید همهچیز رو از اول شروع کنید.
اما اگر مدرکی ندارید، بعضی مراکز با برگزاری آزمون تعیین سطح به شما کمک میکنن تا بدون مدرک رسمی، وارد مرحله مناسب بشید. شرایط دریافت دیپلم برای اتباع خارجی بالای ۳۰ سال در ایران بعضی جاها متفاوت هست که در ادامه توضیح میدهیم.
3.عکس پرسنلی
معمولا دو یا سه قطعه عکس جدید ۳×۴ برای تشکیل پرونده نیاز هست. پس حتما باید عکس پرسنلی را از قبل داشته باشید اما اگر ندارید میتوانید عکس جدید تهیه کنید.
4.تکمیل فرمهای ثبتنام مدرسه یا مرکز آموزشی
این فرمها رو همون موقع ثبتنام در مرکز آموزش بزرگسالان یا مدرسه دریافت و تکمیل میکنید.
یک سریع از این موارد برای تحصیل در اکثر کشورها مورد نیاز است. مثلا فرم و داشتن عکس جزو مراحلی است که در اکثریت مراکز نیاز به آن میباشد.
5.شهریه (در صورت نیاز)
بعضی مراکز، بهخصوص مدارس دولتی، شهریه کمی دارن یا رایگان هستند. اما آموزشهای از راه دور یا غیرانتفاعی ممکنه هزینه بیشتری داشته باشند. اگر عضو نهادهای حمایتی یا خیریهها باشید، شاید تخفیف هم بگیرید. نسبت به شرایط شما شهریهای که باید پرداخت کنید متفاوت میباشد.
مراحل قدم به قدم برای دریافت دیپلم اتباع بالای ۳۰ سال
حالا که با شرایط و مدارک آشنا شدی، اینجا برات یه راه کامل میذارم که دقیقا بدونی چطور باید برای دریافت دیپلم اقدام کنی. از جایی که الان هستی، تا روزی که مدرک دیپلم به دستت برسه می تونی روی مشاورههای ما حساب کنی. در این مراحل کاملا شرایط دریافت دیپلم برای اتباع خارجی بالای ۳۰ سال در ایران را یاد میگیرید.
1.مشخص کردن سطح تحصیلی فعلی
اگر تا حالا مدرک رسمی نگرفتی یا فراموشش کردی، بعضی مراکز آزمون تعیین سطح برگزار میکنن. مثلا ممکنه شما در واقع در حد پایان راهنمایی باشید و بتونید مستقیم وارد سال دهم (دبیرستان) بشید، نه از کلاس اول شروع کنید.
2.انتخاب نوع آموزش مناسب (حضوری یا غیرحضوری)
با توجه به شرایط زندگیت مثل کار، بچهداری، مسافت، دسترسی به مدرسه تصمیم بگیر که کلاس حضوری برات بهتره یا غیرحضوری مناسب تر هست که بدون مشکل مراحل و بگذرونید.
پیشنهاد:
اگه زمان محدودی داری، آموزش از راه دور یا کلاسهای دو روز در هفته انتخابهای خوبی هستند.
3.نزدیک ترین مرکز آموزش بزرگسالان یا مدرسه شبانه
شما میتوانید برای پیدا کردن نزدیک ترین آموزشگاه به اداره آموزش و پرورش منطقه خودتون مراجعه کنید یا از مشاورهای آموزش از راه دور هرمس استفاده کنید. اینجا لیست مراکز مجاز رو در اختیارت میگذارند و راهنماییت میکنند کجا ثبتنام کنی.
4.ثبتنام و تحویل مدارک
مدارک رو که آماده کردی مثل کارت اقامت، عکس، فرمها و مدرک قبلی در صورت امکان تحویل بده و ثبتنام را شروع کن. تو همین مرحله معمولا زمان شروع کلاسها و نحوه برگزاریش بهت اعلام میشود.
5.گذروندن کلاسها و شرکت در امتحانها
طبق برنامه اعلامشده، درسها رو بگذرونید. امتحانها معمولا پایانترمی هستند. بعضی مراکز آزمون آنلاین هم دارند که اگر شرایط حضور در امتحان را ندارید میتوانید آنلاین امتحان دهید.
6.دریافت مدرک دیپلم رسمی از آموزش و پرورش ایران
بعد از پاس کردن همه واحدها و قبولی در امتحانات، مدرک دیپلم رسمی و قابل استناد دریافت میکنید که برای ادامه تحصیل در دانشگاه یا ورود به بازار کار کاملا معتبر میباشد.
اگر هنوز مردد هستی، این چند خط برای توئه
تا اینجای مسیر با من همراه بودید پس یعنی، ته دلتان هنوز دوست دارید که مدرک دیپلم و بگیرید.
هیچ قانونی نمی گه که تحصیل فقط مال جوونهاست. هیچ آییننامهای هم نیست که بگه چون مهاجری یا سنت بالاست، دیگه فرصت ادامه تحصیل نداری. حقیقت اینه که:
- خیلی از افراد بودند که بعد از گذروندن ۳۰ سالگی تصمیم گرفتن مسیر زندگیشون رو عوض کنند.
- افرادی بودن که با همون کارت آمایش، رفتن دیپلم گرفتن و حالا دارن کار رسمی میکنند یا حتی ادامه تحصیل دادند.
- کسایی بودن که سالها بعد از ترک تحصیل، برگشتن سر کلاس و از صفر شروع کردن. چون باور کردن که دیر نیست فقط باید شروع کرد.
و امروز، تویی که داری این خطوط رو میخونی، شاید امروز نوبت تو باشه.
بیشتر بدونید درباره شرایط دریافت دیپلم برای اتباع خارجی بالای ۳۰ سال در ایران:
اما از کجا شروع کنم؟ اصلاً نمیدونم چه مدرکی لازمه، کجا باید برم، یا اصلاً شرایط من به این مسیر میخوره یا نه!
دقیقاً اینجاست که هرمس تنهات نمیذاره و میتونه بهترین مشاورهها رو بهت بده. تا الان اتباع خارجی چگونه دیپلم بگیرند که بدون مشکلی سریعا به نتیجه برسید.
ما اینجاییم تا بهت مشاوره بدیم، راه رو نشونت بدیم و قدم به قدم کنارت باشیم تا به دیپلمی که دنبالش هستی برسی.
چه کارت آمایش داشته باشی، چه گذرنامه و حتی اگه ندونی از کجا باید شروع کنی، هرمس همه این مسیرها رو با ساده ترین زبان بهت یاد میده و تجربهش رو کامل در اختیارت میذاره.
بارها به افراد دیگه کمک کردیم، و حالا نوبت توئه.
در آخر شرایط دریافت دیپلم برای اتباع خارجی بالای ۳۰ سال در ایران نتیجه میگیریم:
یک تماس، یا یک پیام ساده به ما میتونه شروع یک مسیر جدید باشه. مسیری که پایانش یه مدرکه، اما شروعش یه امید بزرگه!
برای مشاوره، فقط کافیه بهمون پیام بدی. ما قدم به قدم کنارت هستیم، تا لحظهای که دیپلم به دستت برسه.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
دیدگاهتان را بنویسید