شرایط استخدام سردفتری چیست؟ هرآنچه نیاز است بدانید

شرایط استخدام سردفتری چیست؟ هرآنچه نیاز است بدانید

آیا می‌دانید مهمترین مزایای شغل سردفتری چیست؟ چرا فقط 10% از داوطلبان شرکت در آزمون سردفتری موفق می‌شوند و به مرحله گزینش دست می‌یابند و بقیه در این راه ناکام می‌مانند؟ اگر شما نیز به دنبال پاسخ به چنین سوالاتی هستید و قصد دارید اطلاعات مفید و کاربردی‌ای درباره شرایط استخدام سر دفتر به دست آورید، این مقاله از وب سایت آموزشی هرمس را از دست ندهید. چرا که تصمیم داریم هرآنچه نیاز است درباره مدارک لازم برای سردفتر شدن، شرکت در آزمون و شرایط گزینش این شغل بدانید را ارائه دهیم. پس تا پایان مطلب در کنار ما بمانید.

سردفتری چیست؟

قبل از اینکه مبحث اصلی‌ای که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم را شروع کنیم، ابتدا در پاسخ به سوال شما؛ یعنی سردفتری چیست، تعریفی کامل و جامعی ارائه می‌دهیم.

سردفتری چیست؟

سردفتری در واقع جزو مشاغل و سمت‌های تخصصی حوزه حقوق و اسناد رسمی می‌باشد و یک سردفتر وظایفی مثل ثبت و تنظیم معاملات، قراردادهای مختلف و سایر سندهای حقوقی را بر عهده دارد. البته این نکته را فراموش نکنید که در صورت پذیرش در این سمت، به عنوان نماینده قانونی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور؛ شما می‌بایست مسئولیت‌های سنگینی را بر عهده بگیرید. از اصلی‌ترین وظایف افرادی که در این شغل فعالیت دارند می‌توان به مواردی مثل ثبت اسناد، تایید اصالت اسناد و همچنین حفظ امنین و محرمانگی اطلاعات اشاره کرد. پس فراموش نکنید که فعالیت به عنوان یک سردفتر، علاوه‌بر دانش حقوقی، به دقت و مسئولیت‌پذیری و پایبندی به اصول اخلاقی نیاز دارد.

اصلی‌ترین وظایف سردفتر

اگر قصد شرکت در آزمون سردفتری را دارید، ابتدا باید از وظایفی که بعد از پذیرش در این سمت، برعهده بگیرید، مطلع شوید. چرا که دانش پایه درباره شرایط جذب نیروی سر دفتر، قوانین و مققرات و وظایفی که برعهده می‌گیرید، نقش مهمی در موفقیت و رضایت شغلی شما ایفا خواهد کرد؛ پس با ما باشید تا با اصلی‌ترین وظایف یک سردفتر آشنا شوید:

  • ثبت اسناد رسمی

اصلی‌ترین و پایه‌ای‌ترین وظیفه شما به عنوان یک سردفتر، ثبت اسناد رسمی است. پس در قسمت ثبت اسناد باید سندهایی مثل خرید و فروش املاک مختلف، قراردادهای تجاری، وصیت‌نامه‌ها، وکالت‌نامه‌ها و دیگر اسناد قانونی را در قالبی رسمی و قانونی، ثبت نمایید. در واقع با ثبت رسمی اسناد، نه‌تنها به هر سند، اعتباری قانونی می‌دهید، بلکه از مشکلات مختلفی که در آینده ممکن است رخ دهد، پیشگیری می‌کنید. شما با هر سندی که ثبت می‌کنید، یک پل ارتباطی بین طرفین قرارداد و سیستم حقوقی ایران، ایجاد می‌کنید.

  • تنظیم معاملات مختلف

شما به عنوان یک سردفتر وظیفه دارید که با تنظیم معاملات مختلف، عدالت و شفافیت را تضمین نمایید. بدین صورت در هنگام تنظیم معاملات، ملزم به حصول اطمینان نسبت به قانونی بودن و رعایت عدالت و شفافیت قرارداد می‌باشید. یعنی مطمئن شوید که در تنظیم معاملات و قراردادها، تمام شرایط قانونی را رعایت کردید و طرفین معامله نیز از تمامی حقوق و تعهداتشان آگاه هستند. پس نه‌تنها از بروز مشکلات و معضلات حقوقی در آینده جلوگیری می‌کنید، بلکه باعث حصول اطمینان در طرفین معامله خواهید شد. به طور کلی وظیفه اصلی شما در این قسمت این است که به عنوان یک شخص بی‌طرف بر رعایت شفافیت و عدالت معاملات، نظارت کنید.

  • تایید اصالت اسناد

بررسی اسناد از نظر اصالت، جزو وظایف شما در سمت سردفتری محسوب می‌شود. پس باید اسناد مختلف را از نظر قانونی و فنی، به صورت دقیق مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید اصلالت آنها را تایید نمایید. با این کار از بروز تقلب و کلاهبرداری جلوگیری کرده و به افزایش اعتبار سیستم ثبت اسناد کمک شایانی کمک خواهید کرد.

  • تامین امنیت اسناد

در قسمت تامین امنیت اسناد، وظیفه دارید تا از اسنادی که در دفتر ثبت می‌کنید، به بهترین شکل مراقبت نمایید و همچنین در حفظ تک‌تک این اسناد تلاش کنید. با نگهداری و حفظ امنیت اسناد و معاملات صورت گرفته، در حقیقت از هرگونه دسترسی غیرمجاز و تخریب احتمالی پیشگیری خواهید کرد.

  • ارائه اطلاعات ضروری، راهنمایی و مشاوره حقوقی به طرفین

شما در این قسمت قادر هستید به افرادی که به شما مراجعه می‌کنند؛ درباره موضوعاتی از قبیل مسائل حقوقی مروبط به اسناد و معاملات؛ مشاوره دهید و آنها را راهنمایی کنید. شما با این کار به مراجعین کمک می‌کنید که از حقوق خود آگاه شوند و  تصمیمات بهتری را اتخاذ نمایند.

  • مشارکت با دستگاه‌های قضایی و اداری

شغل سردفتری به همکاری و ارتباطی تنگاتنگ با دستگاه‌های قضایی و اداری کشور نیاز دارد. به طوری که برای حل سریع‌تر پرونده‌های حقوقی و پیشگیری از بروز اختلافات احتمالی، می‌بایست یک سری اسناد و اطلاعات را در اختیار مراجع مذکور قرار دهید.

سردفتری و مراحل ورود به این حرفه

در این قسمت ما قصد داریم هرآنچه درباره مدارک لازم برای سردفتر شدن و شرایط گزینش در این سمت باید بدانید را بیاوریم. قبل از هر چیز به این سوال پاسخ می‌دهیم که شرایط گزینش در شغل سردفتری چیست. طبیعتا برای گزینش و فعالیت در این سمت، نمی‌توان از هر رشته‌ای وارد شد. پس رشته‌های اصلی فعالیت در سمت سردفتری عبارت‌اند از:

  1. در صورتی که مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و بالاتر در این رشته‌ها دارید: علوم ثبتی، حقوق قضایی، حقوق ثبت اسناد و املاک، رشته الهیات و معارف اسلامی (گرایش‌های فقه و مبانی حقوق اسلامی) و حقوق سردفتر اسناد رسمی.
  2. در صورت دارا بودن حداقل مدرک سطح دو حوزه علمیه شیعه و یا معادل آن برای مدارس دینی اهل سنت. البته مدرک شما می‌بایست توسط شورای عالی حوزه‌های علمیه یا مراجع مربوطه، تایید شده باشند.
  3. در صورتی که دفتریار اول، دارای مدرک دیپلم متوسطه و هفت سال سابقه کار در زمینه دفتریاری باشید. اگر مدرک کارشناسی در سایر رشته‌ها دارید، می‌بایست در زمینه دفتریاری سه سال سابقه کار داشته باشید.
  4. اگر مدرک اجتهاد یا افتاء (مورد تایید توسط مراجع معتبر یا رئیس قوه قضاییه) دارید.

در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره آزمون سردفتری و مراحل ورود به این حرفه هستید، تا پایان مقاله در کنار ما بمانید.

شرایط و مدارک لازم برای سردفتر شدن

در پاسخ به سوال اصلی‌ترین شرایط برای استخدام و کار دولتی و رسمی به ویژه در شغل سردفتری چیست، ابتدا شرایط عمومی را به شما معرفی می‌کنیم:

  • شما باید دارای تابعیت جمهوری اسلامی باشید.
  • به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، التزام عملی داشته باشید.
  • برای آقایان، داشتن کارت پایان خدمت و معافیت دائم از خدمت، ضروری می‌باشد.
  • نداشتن سابقه محکومیت کیفری مؤثر که منجر به محرومیت شما از حقوق اجتماعی شود.
  • اگر از نظر روانی و جسمی از سلامت کامل برخوردار هستید.
  • اگر سابقه اعتیاد و سومصرف مواد مخدر ندارید.
  • اگر در گروه سنی حداقل 24 و حداکثر 50 سال قرار دارید.

مدارک و شرایط استخدام سردفتری چیست؟

  • عکس کارت ملی و شناسنامه
  • عکس مدرک تحصیلی مرتبط با شرایط استخدام سر دفتر
  • کارت پایان خدمت و یا معافیت دائم برای داوطلبین مذکر
  • گواهی عدم سوءسابقه
  • گواهینامه و تائیدیه سلامت جسم و روان
  • سایر مدارک مورد نیازی که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام کنند

هر آنچه باید درباره آزمون سردفتری بدانید

اگر کلیه شرایط استخدام سر دفتر شدن که در قسمت‌های فوق به آن اشاره کردیم را دارا هستید، می‌توانید در آزمون سردفتری شرکت کنید. در آزمون مذکور علاوه بر دانش و مهارت‌های تخصصی، مهارت‌های عملی و صلاحیت‌های اخلاقی شما نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. در ادامه به معرفی مراحل آزمون استخدام سردفتر اشاره خواهیم کرد.

منابع مورد نیاز در آزمون سردفتری

پس از ثبت‌نام و احراز شرایط لازم، در آزمون کتبی سردفتری شرکت می‌کنید.

آزمون کتبی

در آزمون کتبی می‌بایست به سوالات مختلفی در حوزه‌های حسابداری و مالیات، قوانین مربوط به ثبت اسناد و املاک، حقوق جزا و آیین دادرسی و حقوق مدنی و تجاری پاسخ دهید. پس برای موفقیت در این آزمون باید در سرفصل‌هایی مثل قراردادها، حقوق مالکیت، مسئولیت‌های مدنی و معاملات، خبره باشید. همچنین در زمینه قوانین و مقررات مربوط به ثبت اسناد رسمی، فرایندهای قضایی (مباحث جرم و جزا)، حتی در مباحث اصول حسابداری و قوانین مالیاتی، اطلاعات کافی‌ داشته باشید.

آزمون شفاهی/مصاحبه

در صورت قبولی در آزمون کتبی، شما وارد مرحله مصاحبه استخدامی خواهید شد. در این مرحله می‌بایست صلاحیت‌های اخلاقی، مهارت‌ها و دانش عملی و توانایی‌های ارتباطی خود را به تیم ارزیاب، اثبات نمایید.

گزینش پایانی

در مرحله گزینش پایانی، نتایج آزمون کتبی و شفاهی شما بر توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت صلاح‌دید این سازمان، شما گزینش خواهید شد.

اخذ پروانه سردفتری

پس از آنکه کلیه مراحل فوق را گذراندید، شما می‌‎توانید پروانه سردفتری (مجوز رسمی فعالیت به عنوان سردفتر) را دریافت نمایید.

توانایی‌ها و مهارت‌های لازم در استخدام سردفتری چیست؟

طبیعتا کار کردن در دنیای امروز که با شتاب سریع تکنولوژی مواجه هستیم، نیازمند کسب مهارت‌های فنی و تخصصی و عمومی است. به عنوان یک سردفتر موفق و خبره می‌بایست در زمینه‌های زیر، تخصص و مهارت کافی را کسب کنید.

  • تسلط بر قوانین و مقررات کشور (مثل قانون مدنی، قانون ثبت اسناد و املاک، قوانین مالیاتی و قانون تجارت)
  • مهارت تحلیلی و استدلالی (توانایی تفسیر قوانین و همچنین حل مسائل حقوقی مختلف)
  • تسلط بر نرم‌افزارهای عمومی (تسلط بر آفیس و داشتن مدرک icdl برای استخدام برای هر فردی که متقاضی کار در موقعیت شغلی سر دفتری است ضروری می‌باشد)
  • توانایی کار با نرم‌افزارهای حقوقی و حسابداری
  • صلاحیت اخلاقی (مثل پایبندی به اصول امانت‌داری، صداقت و رازداری)
  • مهارت‌های تایپ و نوشتاری مثل نگارش دقیق و سریع اسناد
  • دانش فنی مرتبط به اسناد (مثل توانایی تشخیص اصالت سندهای مختلف و آشنایی با فرایندهای ثبت)
  • توانایی کار با نرم‌افزارهای تخصصی‌ای مثل نرم‌افزارهای حقوقی و حسابداری

طبیعتا بسیاری از مهارت‌‍های فوق، اکتسابی و نیازمند یادگیری هستند. پس می‌توانید برای تسریع کار و تضمین موفقیت خود، در دوره‌های آموزش غیر حضوری مختلف شرکت کنید تا مهارت‌های لازم برای موفقیت در فرایند استخدامی را به دست بیاورید. بدون شک icdl جزو اصلی‌ترین مهارت‌های مورد نیاز برای همه مشاغل، از جمله شغل سردفتری است. شما با شرکت در دوره‌ آموزش آنلاین ICDL موسسه هرمس می‌توانید علاوه بر یادگیری اصولی و عملی تمام مباحث، مدرک رسمی این دوره را نیز دریافت نمایید.

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟


دیدگاهتان را بنویسید