برای کاربران ویندوز، ابزار “مدیر وظایف” (Task Manager) به عنوان یک راهحل برای مشکلات مختلف سیستم مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار اولین گزینه برای بستن برنامههای قفل شده (برنامههایی که پاسخ نمیدهند) است. همچنین، این ابزار به شما کمک میکند تا مصرف منابع سیستم مانند پردازنده، رم و اینترنت را نظارت کنید، زیرا میزان دادههایی که هر برنامه مصرف میکند را به شما نشان میدهد. علاوه بر این، از آن میتوان برای موارد دیگری نیز استفاده کرد، مانند شناسایی برنامههایی که باعث کند شدن راهاندازی ویندوز میشوند.
با عرضه ویندوز 11، این ابزار با طراحی جدیدی برای رابط کاربری و ویژگیهای جدیدی همراه شده است. حالا بیایید به برخی از ترفندهایی که شاید از آنها آگاهی نداشته باشید، نگاهی بیندازیم. بدون مقدمه بیشتر، این ابزار را با راستکلیک بر روی نوار وظیفه و انتخاب “Task Manager” باز کنید و از ویژگیهایی که در ادامه ذکر میکنیم استفاده کنید. ابتدا باید اشاره کنم که بهترین راه برای باز کردن تسک منیجر در ویندوز 11 این است که در قسمت سرچ ویندوز نام آن و حتی واژه task را سرچ کرده سپس روی آیکن برنامه کلیک نموده و آن را باز کنید.
تغییر تب پیشفرض با ابزار Task Manager در ویندوز 11
وقتی که ابزار “مدیر وظایف” (Task Manager) را باز میکنید، متوجه خواهید شد که به طور پیشفرض روی تب “فرایندها” (Processes) باز میشود. دلیل این امر این است که بیشتر کاربران اطلاعاتی که نیاز دارند را در این بخش مییابند، که شامل نمایش تمام فرایندهای در حال اجرای سیستم است. بسیاری از راهنماهای سایت ما نیز حول این بخش میچرخند چون اطلاعاتی در مورد مصرف پردازنده (CPU) و حافظه (RAM) فراهم میکند. علاوه بر این، شما میتوانید فرایندها را به صورت اجباری متوقف کنید، که یکی از دلایل اصلی استفاده از “مدیر وظایف” است.
با این حال، اگر شما تمایل دارید از این ابزار برای اهداف دیگر مانند نظارت بر مصرف منابع از طریق بخش “عملکرد” (Performance)، مدیریت برنامههای راهاندازی از طریق بخش “برنامههای راهاندازی” (Startup apps)، یا حتی کنترل خدمات ویندوز از طریق بخش “خدمات” (Services) استفاده کنید، میتوانید ابزار را طوری تنظیم کنید که به طور مستقیم به این بخشهای دلخواه شما باز شود. برای انجام این کار، کافی است به تنظیمات بروید (با کلیک روی آیکون چرخدنده ⚙️ در پایین سمت چپ) و سپس بخش مورد نظر خود را از فهرست “Default start page” انتخاب کنید.
شخصیسازی نمای نمایش و افزایش جزئیات Task Manager win 11
ممکن است فکر کنید که نمایش اطلاعات “مدیر وظایف” در مورد فرایندهای تحت نظارت ثابت است و نمیتوان آن را تغییر داد، اما در حقیقت شما میتوانید نمای نمایش را طوری شخصیسازی کنید که جزئیات بیشتری که برای شما مهم است، نشان داده شود. این شخصیسازی به ویژه در بخشهای “فرایندها” (Processes) و “جزئیات” (Details) کاربرد دارد، جایی که میتوانید ستونهای اضافی را برای نمایش شاخصهای دیگر هر فرایند به نمایش بگذارید.
در بخش “فرایندها” شما میتوانید با کلیک راست روی هر ستون، فهرستی از ستونهای اطلاعاتی دیگر که میتوانید نمایش دهید را مشاهده کنید. برای مثال، میتوانید ستون “GPU” را اضافه کنید تا مصرف کارت گرافیک برای هر فرایند را نظارت کنید، یا “Power usage” برای نظارت بر مصرف انرژی، یا “Status” برای مشاهده وضعیت هر فرایند و اینکه آیا تحت محدودیتهای ویندوز است یا خیر. همچنین، در بخش “جزئیات” نیز میتوانید با کلیک راست روی هر ستون و انتخاب “Select columns”، فهرست بلندبالایی از گزینهها را کشف کنید. به عنوان مثال، میتوانید گزینه “I/O Read bytes” را فعال کنید تا میزان مصرف برنامهها از دیسک ذخیرهسازی خود را مشاهده کنید. همچنین، میتوانید ببینید که آیا فرایندها با دسترسیهای بالاتر اجرا میشوند (مثلاً وقتی برنامهای از دسترسیهای مدیر استفاده میکند) یا نه. هر گزینه اطلاعات خاصی را نمایش میدهد، بنابراین شما میتوانید هر ستون را فعال کنید تا جزئیات مورد نظر خود را ببینید.
باز کردن Command Prompt با دسترسیهای مدیر
در نسخه جدید ابزار “مدیر وظایف” (Task Manager) در ویندوز 11، دکمهای به نام “Run new task” در بالای سمت راست تب “فرایندها” (Processes) وجود دارد که میتوانید از آن برای اجرای یک فرایند جدید یا باز کردن فایل EXE استفاده کنید. این دکمه در واقع میانبری برای ابزار “Run” موجود در ویندوز است. اما یک ترفند مخفی وجود دارد که بسیاری از کاربران از آن بیخبرند: اگر هنگام فشار دادن “Run new task”، کلید Ctrl را نگه دارید، ابزار “Command Prompt” (CMD) با دسترسیهای مدیر به طور مستقیم باز خواهد شد.
درست است که روشهای زیادی برای باز کردن “Command Prompt” وجود دارد، اما این روش مخفی و جالب است و قطعاً باعث تسریع در دسترسی به “Command Prompt” هنگام نظارت بر فرایندها در “مدیر وظایف” میشود. قابل ذکر است که این روش فقط برای “Command Prompt” کار میکند و دیگر برنامهها مانند “Windows Terminal” را باز نمیکند.
مشاهده جزئیات بیشتر درباره شبکه
یکی از ویژگیهایی که ابزار “مدیر وظایف” میتواند نظارت کند، استفاده از اینترنت است. در بخش “Performance”، بخشی مخصوص برای نظارت بر مصرف اینترنت وجود دارد، چه از طریق کابل Ethernet و چه از طریق وایفای. به طور پیشفرض، این ابزار اطلاعات اولیه و مهمی مانند سرعت اتصال (دانلود و آپلود)، مقدار دادههای ارسال یا دریافت شده و غیره را نمایش میدهد. اما اگر بخواهید جزئیات بیشتری را ببینید، میتوانید روی نمودار کلیک راست کرده و گزینه “View Network details” را انتخاب کنید.
یک پنجره جدید باز خواهد شد که اطلاعاتی در مورد تمام اتصالات شبکه موجود (از جمله بلوتوث) و جزئیات بیشتری مانند کل پهنای باند مصرفی و تعداد بایتهایی که ارسال و دریافت شدهاند، ارائه میدهد. البته ممکن است همه به این اطلاعات نیاز نداشته باشند، اما این اطلاعات قطعاً جالب و مفید هستند.
مشاهده جزئیات هستهها و مسیرها
در بخش “Performance” در “مدیر وظایف”، بخشی برای نظارت بر مصرف پردازنده (CPU) وجود دارد. به طور پیشفرض، یک نمودار نمایش داده میشود که مصرف کلی پردازنده را در زمان واقعی نشان میدهد. با این حال، اگر روی این نمودار کلیک راست کنید و نشانگر موس را به سمت “Change graph to” حرکت دهید، سپس “Logical processors” را انتخاب کنید، نمودارهای مختلفی نمایش داده میشود که هرکدام اطلاعات مختلفی در مورد مصرف پردازنده نشان میدهند.
پردازندههای مدرن معمولاً چند هسته فیزیکی دارند و هر هسته معمولاً دو نخ پردازشی (Threads) دارد که در ویندوز به آنها “پردازنده منطقی” (Logical processor) گفته میشود. با انتخاب این گزینه، شما میتوانید جزئیات بیشتری درباره چگونگی استفاده از هر هسته پردازنده در سیستم خود مشاهده کنید.
فریز کردن پنجره “مدیر وظایف”
ابزار “مدیر وظایف” دادههای مصرف منابع را بهطور زنده و هر ثانیه بهروزرسانی میکند، که این امر به شما کمک میکند تا تغییرات را هنگام باز کردن یک برنامه یا فرایند خاص مشاهده کنید. با این حال، گاهی اوقات این بهروزرسانیهای مداوم میتواند باعث حواسپرتی شود و ممکن است اطلاعات مهمی که به دنبال آن هستید از دست بروند. برای حل این مشکل، میتوانید پنجره “مدیر وظایف” را به طور موقت فریز کنید تا دادههای نمایش داده شده ثابت بمانند. برای انجام این کار، کافی است کلید Ctrl را نگه دارید و به نظارت بر فرایندها در تبهای “فرایندها”، “عملکرد” یا “جزئیات” ادامه دهید. سپس خواهید دید که صفحه فریز میشود و میتوانید جزئیات دقیقتری را مشاهده کنید.
جمع بندی
این تنها یکی از ده ها مبحث درباره کار با ویندوز و برنامه مدیر وظیفه taskmanager آن بود. برای کسب مهارت کامل در زمینه کار با کامپیوتر به ویژه آشنایی با مباحث ویندوز؛ توصیه می کنیم دوره آنلاین ICDL را تهیه کنید
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
دیدگاهتان را بنویسید